Brukselskie markety będą przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom charytatywnym

Udostępnij na Facebooku

Supermarkety w Brukseli zobowiązały się niedługo przekazywać niesprzedane produkty spożywcze organizacjom walczącym z ubóstwem – zdecydował rząd regionu Bruksela. Wiele supermarketów już teraz to robi, ale od 2024 roku będzie to obowiązkowe.

W ostatnich latach wzrosła liczba osób korzystających z pomocy żywnościowej, „dlatego nie do przyjęcia jest, że wciąż wyrzucamy tony jedzenia” – powiedział Alain Maron (frankoksyjska Zielona Partia), minister partycypacji demokratycznej w Brukseli. To właśnie z tego powodu podjęto decyzję o zobowiązaniu do przekazywania niesprzedanej żywności organizacjom walczącym z ubóstwem. Obowiązek ten będzie dotyczył wszystkich supermarketów w Brukseli o powierzchni powyżej 1000 metrów kwadratowych od 2024 roku.

Regulacja będzie obejmowała żywność, która pozostaje niesprzedana dzień przed upływem terminu przydatności do spożycia. Supermarkety będą musiały podpisać umowę z organizacją zajmującą się pomocą żywnościową. Firmy, które przetwarzają niesprzedane produkty spożywcze lub sprzedają je klientom indywidualnym, także będą kwalifikować się jako alternatywa. Minister Maron zaznaczył, że podejmowane są wszelkie wysiłki w celu ograniczenia marnowania żywności.

Z powodu nadal występującej marnotrawstwa żywności przez niektóre supermarkety oraz trudności w pozyskiwaniu wystarczających ilości zapasów przez organizacje charytatywne, które pomagają ubogim w stolicy Belgii, Region Stołeczny Brukseli wprowadzi obowiązek przekazywania żywności przez supermarkety.

Wzrost inflacji żywnościowej i rosnące koszty utrzymania spowodowały, że coraz więcej osób zależy od banków żywnościowych. Jednak ilość przekazywanych darów zmniejsza się, ponieważ niektóre supermarkety dobrowolnie przekazują niesprzedane użyteczne produkty spożywcze, podczas gdy inne sprzedają je ze stratą, aby uniknąć marnowania. Niestety, niektóre sieci nadal wyrzucają nadające się do spożycia niesprzedane produkty spożywcze.

W celu rozwiązania tego problemu Bruksela będzie od 2024 roku wymagać, aby duże supermarkety w regionie (o powierzchni powyżej 1000 m²) przekazywały niesprzedane żywności, która nadal może być użyta. Nowa regulacja dotknie ponad 100 supermarketów w Brukseli.

„Zważywszy, że 70 000 osób w samym Brukseli korzysta z pomocy żywnościowej, jest nie do przyjęcia, że wciąż marnujemy tony jadalnych produktów” – powiedział Alain Maron, minister do spraw dobrobytu w Brukseli. Na jego wniosek projekt dekretu w tej sprawie został przyjęty w pierwszym czytaniu.

Aby zmniejszyć napięcia, obecnie jeden supermarket w Brukseli przekazuje niespełna tonę użytecznej żywności każdego miesiąca. Od 2024 roku wprowadzone zostanie prawne ramy współpracy między supermarketami a organizacjami beneficjentami, aby ułatwić przekazywanie darów.

„Niektóre supermarkety czasami zobowiązują się do dobrowolnego przekazywania darów, ale wycofują się w ostatniej chwili. Lub pewne organizacje nie dotrzymują zobowiązań wobec supermarketów. W wielu przypadkach produkty spożywcze są przekazywane zbyt późno i nie mogą zostać spożyte w rozsądnym czasie” – wyjaśnił Maron.

Bruksela zapewni wsparcie zarówno dla supermarketów, jak i organizacji charytatywnych, aby cały system działał na korzyść wszystkich zaangażowanych stron. W szczególności ułatwi pracę dwóm platformom logistycznym wybranym do zbierania niesprzedanych produktów (Dream i Loco).

Jednak Pierre Labouverie z organizacji Foodbank Brussels-Brabant, pośrednika zajmującego się odzyskiwaniem i zarządzaniem produktami spożywczymi, które przekazywane są ich 143 partnerom, zauważył, że większość darów pochodzi już od supermarketów. Dodał, że organizacje charytatywne, z którymi są związani, często same udają się do supermarketów, aby odebrać niesprzedane produkty.

„Faktycznie, może jeden lub dwa supermarkety nie przekazują nadwyżek, ale zdecydowana większość już robi wszystko, aby pomóc organizacjom charytatywnym, nie tylko ze względu na odpowiedzialność społeczną, ale także dlatego, że muszą płacić za ich spalenie, więc jest to dla nich podwójna korzyść” – powiedział Labouverie The Brussels Times.

Zgodnie z propozycją, po pierwszeństwie dla organizacji charytatywnych, firmy, które przetwarzają lub sprzedają niesprzedane produkty spożywcze klientom indywidualnym, np. Too Good To Go, także będą mogły korzystać z żywności pozostałej w supermarketach za pośrednictwem platform logistycznych.

Projektowy projekt rozporządzenia zostanie teraz przedstawiony radom doradczym i Radzie Stanu w celu uzyskania ich opinii, zanim zostanie ponownie przeanalizowany przez rząd

Ten artykuł powstał na podstawie poniższych tekstów źródłowych:

PODOBNE ARTYKUŁY

KOMENTARZE

Dodaj komentarz